fbpx

Uspješno je završena prva zajednička međunarodna konferencija STED 2016

Uspješno je završena prva zajednička međunarodna konferencija STED 2016 (Social and Tehnological Development 2016.) i IIS 2016 (Innovative Ideas in Science 2016) u organizaciji Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka i Tehnical University of Cluj Napoca, North University Center of Baia Mare iz Rumunije. Pored mnogobrojnih zvanica iz društvenog i naučnoistraživačkog života, svečanom otvaranju Konferencije je prisustvovao i njegova ekselencija Ambasador BiH u Rumuniji prof dr Mile Vasić. Tom prilikom je održao pozdravni govor dajući nesebičnu podršku kako samoj Konferenciji tako i daljoj saradnji između ova dva Univerziteta. Ambasadora BiH u Rumuniji i koordinatora Konferencije sa strane Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka gospođu Vesnu Rodić tom prilikom je primio Gabriel Zetea predsjednik okruga Maramureš zajedno sa Lucianom Morarom potpredsjednikom okruga Maramureš, te su tom prilikom razgovarali o mogućoj saradnji BiH i Rumunije. Takođe Ambasadora BiH u Rumuniji i koordinatora Konferencije sa strane Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka gospođu Vesnu Rodić je primio vicerektor Tehnical University of Cluj Napoca, North University Center of Baia Mare iz Rumunije prof dr Petrica Pop – Sitar, te je tom prilikom potpisan Sporazum o spajanju Konferencija STED i IIS. Razgovarano je o zajedničkim projektima i mogućnostima za proširenje saradnje između ova dva univerziteta.

Domaćin ovogodišnje zajedničke međunarodne Konferencije Tehnical University of Cluj Napoca, North University Center of Baia Mare iz Rumunije, na čelu sa koordinatorom Konferencije gospodinom Kristijanom Barcom (Cristian Barz) je organizovao veoma bogat društveni program kome su prisustvovali svi učesnici.

Zahvaljujemo se kolegama iz Rumunije i nadamo se da ćermo sljedeće godine uzvratiti toplom dobrodošlicom.

Na Konferenciji je prezentovano 115 radova iz oblasti:

  • Inženjerstvo i tehnologija
  • Računarske nauke
  • Ekologija
  • Ekonomske nauke
  • Fundamentalne nauke
  • Medicinske i zdravstvene nauke
  • Društvene nauke
  • Humanističke nauke

Svoje radove su prezentovali učesnici Konferencije sa 3 kontinenta (Evropa, Azija i Afrika), odnosno iz 13 zemalja, od toga 6 zemalja članica EU ( Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Njemačka i Francuska).