fbpx

OMOGUĆEN PRENOS 15 ECTS BODOBA U NAREDNU ŠKOLSKU GODINU

„Ministarstvo će na prvu narednu sjednicu Narodne skupštine uputiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku kojim će studentima koji su započeli studije po ranijem zakonu biti produžen rok za završetak studija za dvije godine, a studentima koji studiraju po bolonjskim principima, a nemaju položene sve ispite, omogućen upis naredne godine uz prenos 15 ECTS bodova“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević nakon sastanka sa predstavnicima Unije studenata Republike Srpske.

Razlozi za donošenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju sadržani su u neophodnosti produžavanja važenja određenih odredbi Zakona o visokom obrazovanju, a kako bi se moglo nesmetano i na vrijeme započeti odvijanje nastave u akademskoj 2016/2017. godini i ostvariti mogućnost završetka studija prema odredbama ranije važećeg zakona, s obzirom na protek roka za važenje tih odredbi prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju.

„Ovakvo rješenje nam je omogućio član 110. Ustava Republike Srpske, gdje stav 2. govori o povratnom dejstvu. Skupština je zakazana za 11. oktobar, a povratno dejstvo će biti od 1. oktobra, tako da će studenti na koje se odnose ove dvije odredbe moći da upišu godinu, odnosno da nastave studije“, rekao je ministar Malešević.

On je izrazio nadu da će poslanici imati u vidu da je to opšti interes, jer najveći broj studenata koji studiraju po bolonjskim principima ne uspije da položi sve ispite i ostvari 60 ECTS bodova.

„Izmjena ove odredbe je neophodna, jer prema podacima sa visokoškolskih ustanova, manje od 10 odsto studenata uspije da ostvari 60 ECTS bodova, pa bi, ukoliko ova odredba ne bi bila izmijenjena, samo neznatan broj studenata uspio upisati narednu godinu studija“, rekao je ministar Malešević